Tugasan sebagai celebriti

September 10, 2008

Pengalaman sebagai seorang celebriti televisyen memang amat memenatkan. Celebriti seperti pembaca berita dan mengacara sesebuah rancangan, mempunyai ritual harian mereka masing-masing.

Aku mempunyai seorang kawan yang sudah menceburkan diri di depan kaca televisyen sebagai seorang pembaca berita lebih kurang 10 tahun. Pada peringkat awal pembabitannya dalam tugasan sebagai pembaca berita, dia amat teruja dengan peluang yang diberikan dan diperolehi. Namun, kian hari sehingga ke hari ini dia memberitahu aku bahawa tugasannya sebagai seorang pembaca berita bukan sahaja untuk jadi glamor dan keluar di depan tv, malah untuk menyampaikan dan berkongsi pengalaman yang diketahuinya sepanjang menjalankan tugasan harian.

Setiap hari sebelum keluar di kaca tv dia akan melakukan beberapa ritual yang agak lali dipengelihatan dan pendengaran aku. Sebelum dia masuk kebilik make up, dia akan mengenakan pakaian sponsor yang cantik dan akan mengajak rakan terapatnya untuk melakukan ritual. Ritul pertama ialah ke toilet untuk mengenakan kanta mata, kemudian mengenakan rambut selepas itu make up. Sebelum rancangannya bermula dia akan buat air panas yang akan di isi kedalam bekas termos, ini kerana bila tengah siaran langsung dan jika ada iklan masuk, dia akan mengambil kesempatan untuk minum kerana tekak kering. Selesai buat air, ritual terakhir ialah make up. Muka kawan aku ni memang dah cantik, cuma tambah skit sahaja sebab itu prosedur nak keluar tv, supaya namapak lebih smooth…

Yang kesiannya kawan aku ni dia akan keluar tv setiap beberapa jam sehingga malam. Jadi dia diibaratkan seperti kena kuarantin sehingga rancangannya benar-benar habis. Ramai antara rakan aku di pejabat mengkagumi tenaga dan masa yang diaturnya. sebab dia juga merupakan seorang pembaca berita radio.

Apa-apa pun, tugasan sebagai seorang celebriti bergantung kepada niat masing-masing dan daripada situ orang yang mengalaminya akan merasa berbaloi dengan tugasan yang dilakukannya lalu tidaklah timbul perasaan yang tidak elok.

Bagus kawanku. Semoga lebih berjaya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: