Urutan ‘Shiatsu’

May 15, 2009

wellness sactuary

Wellness santuary ni tempat di mana aku rajin pegi berurut.  A’aa…sorry for ladies only…no men…tapi memang best sebab tempat ni urut cara shiatsu & aromateraphy.

Kebanyakan pelanggannya adalah european, swedish dan sebagainya. Pakej berurut di sini tak la mahal sangat, dan kira berbaloi jika nak dibandingkan dengan kerahan tenaga yang dikeluarkan oleh tukang urutnya.

oil

Semalam buat temujanji berurut di sini. Habis sahaja waktu pejabat aku bergegas ke sini. Wah! bahu dan belakang badan aku memang sakit sangat akibat otot stress dan urat belikat terselit kotnya. sampai sahaja di spa ni, Salah seorang daripada pekerja mereka yang akan mengurut aku merendamkan kaki aku dalam sebuah bekas kayu yang berisi dengan air suam dan bunga hidup, mmm…best…

Sambil merendam kaki, dia memberi pilihan kepada aku untuk memilih aroma minyak yang bakal digunakan. Aku pilih peppermint sebab badan aku pun tak beberapa sihat, ada low fever tambahan sinus.

Selesai memilih, aku ditempatkan ke bilik mengurut, dan kena tukar pakaian dan kena pakai cap untuk aktiviti mengurut.

Memang best cara mengurut shiatsu ni sebab diorang akan banyak gunakan accupressure pada bahagian yang kita sakit, di samping membantu darah untuk berjalan dengan lebih lancar. Tambahan mampu mengaktifkan sistem limpa kita untuk mengeluarkan antibodi badan sendiri demi melawan virus yang sedang menyerang badan aku ni. woh!

Apa urut shiatsu tu? ianya berasal daripada sweden. Pengasasnya nama Per Hendrik Ling. Matlamat urutan ini sememangnya untuk melancarkan darah disamping melancarkan sisitem limpa kita.

Terdapat beberapa teknik yang diorang telah gunakan terhadap para pelanggan, seperti berikut; –

Petrissage

 

 

Petrissage, tekanan diberikan diantara kedua belah otot badan.

 

 

 

 

friction

friction, di mana urutan lebih mendalam dilakukan dengan menggunakan hujung  jari ataupun siku.

kemudian, Effleurage, di mana urutan secara terus menerus di belakang badan sepanjang diantara tulang belakang anda.

 

42-16915198

 

 

Kneading, di mana tukang urut akan urut sambil mengerak-gerakan otot di bahagian kaki.

 

 

hacking   

Hacking, dan urutan ini akan diakhiri dengan beberapa tumbukan kecil di bahagian belakang badan.

 

 

 

Semuanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya 11/2 jam dan akan berakhir dengan urutan dibahagian kepala, muka dan leher.

* Bagi kalangan lelaki yang teringin nak pergi datangla bersama pasangan ataupun mak ataupun kawan perempuan anda. Sebab diorang hanya menerima wanita sahaja, melainkan ada kehendak mengikut wanita tersebut.

Cubala. elok tau Massage therapy ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: